Έχουν γράψει για μας

Η αριστη υγεια & μακροζωια των Κρητων αποδιδεται στη παραδοσιακη διατροφη τους.

Η διατροφή αυτή ήταν απλή και περιελάμβανε κυρίως ελαιόλαδο που έδινε το ένα τρίτο περίπου της ημερήσιας ενέργειας σε κάθε άτομο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας προήρχετο από δημητριακά, κυρίως ψωμί, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και σε μικρές ποσότητες από αυγά, τυρί, γάλα, κρέας, ψάρι, και λίγο κόκκινο κρασί σε κάθε γεύμα….

Η Κρητική παραδοσιακή κουζίνα χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ελαιόλαδο σε όλες τις χρήσεις επιτυγχάνοντας θαυμάσια αποτελέσματα τόσο από απόψεως υγιεινής όσο και από απόψεως γεύσης. Θα πρέπει ασφαλώς να συνεχιστεί η χρήση του ελαιόλαδου γιατί έχει αποδειχτεί από έρευνες ως το καλύτερο λάδι, που προάγει την υγεία και προλαμβάνει τις ασθένειες. Το ελαιόλαδο σε αντίθεση με τα σπορέλαια είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και ελαττώνουν την LDL χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζουν την HDL χοληστερόλη η οποία προστατεύει από την αθηροσκλήρωση.

Tο ελαιόλαδο περιέχει επιπλέον μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών όπως το κοφερόλες και υδροξυφαιλόνες που προφυλάσσουν από τις διάφορες μορφές καρκίνου με την δέσμευση των ελευθέρων τοξικών ριζών. Ενδιαφέρον είναι ότι η σύνθεση του ελαιόλαδου σε λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με εκείνη του λίπους του μητρικού γάλακτος.

Copyright © 2013